browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hasselblad kameraet er som skabt til portrætter og perfektion

Posted by on 21. juli 2012

Mit Hasselblad kamera er tudsegammelt og det tager fantastiske fotos! Det kræver tålmodighed og fordybelse at fotografere med dette teknisk simple, analoge kamera.

Portræt af pige og ræv, taget i en københavns gård. Lav dybdeskarphed

Foto og tekst: Lene Wyke

Navnet Hasselblad emmer af æstetik, kvalitet og historie. Med et analogt Hasselblad er man milevidt fra snapshots og digital fotografi. Her er det centrale fotografens evne til at mestre sit håndværk.

Portrætfotografering har alle dage været en genre, som stiller store krav til både fotograf og udstyr. Fotografer som Richard AvedonHelmut Newton og Anton Corbijn har alle brugt Hasselblad i deres arbejde.

Hunde og deres ejere fotograferet med et analogt Hasselblad  fra 1971.
Foto: Lene Wyke
Musik: The Joy Jacket – Pitx (www.ccmixter.com) 

Mit Hasselblad kamera
Jeg elsker mit Hasselblad. Lyden af spejlet, der lukker – KLONK – er fantastisk. Fremstillet af de bedste materialer. Alt er mekanisk, men mit Hasselblad er også en gammel sag.

Alle kameraets dele har en nummerkode, så det er muligt at finde fremstillingsåret. Mit kamerahus er fra 1971. Filmmagasinet er fra 1978. Og mit Zeizz objektiv er fra november 1980. Ja, for på objektivet kan man endda se fremstillingsmåneden.

Kameraet er 100% mekanisk og meget simpelt at anvende, ja nærmest idiotsikret. Det er umuligt at fotografere eller skifte film, hvis ikke de enkelte dele, som beskytter filmen mod utilsigtet eksponering, er på deres korrekte plads.

Hasselblad 501C fra 1971

Kig ned i søgeren og fokuser det spejlvendte motiv
Ved portrætfotografering er det essentielt at have en god kontakt til den person, der portrætteres. Konstruktionen af Hasselblad kameraet, bevirker at fotografen kan veksle mellem at fokusere og kigge op og holde øjenkontakt med motivet.

Det faktum at kameraet holdes i hoftehøjde giver en god stabilitet, når der skal fokuseres. Motivet i søgeren er spejlvendt, hvilket kræver lidt tilvænding for at opnå den rette komposition af fotografiet.

[stextbox id="alert" bcolor="000000" bgcolor="a2b8b3"]

Hvorfor bruge et analogt Hasselblad kamera?

  • Mediumformat – jo større negativer, jo flere detaljer er der på filmen
  • Kvadratisk – 6 cm x 6 cm negativer giver unikke kompositionsmuligheder
  • Kvalitet – objektiver og hus er fremstillet af de bedste materialer
  • Fordybelse – det tager tid at måle lys, komponere og fokusere fotografiet
  • Kameraet har en historie

[/stextbox]

….
Hasselblad er til det kontrollerede og det perfekte fotografi. Hvis det derimod er det uforudsigelige og overraskende, man som fotograf søger, er fotografering med plastickameraer som f.eks Holga en spændende udfordring.

Læs  ‘Holga – et plastic kamera, som bringer legen ind i fotografiet’

Læs også ‘Apps eller analogt – kult fotografering i en digital tid’

Comments are closed.