Få kreativitet og overraskelse ind i fotografiet. Giv slip på perfekte fotos og avanceret udstyr og kast dig over Holga fotografering, hvor fejl er en gave!
Hunde fotograferet med Holga kamera
Foto: Lene Wyke
Musik: ‘Monster Promenade’, Kevin MacLeod. www.incompetech.com
Tekst, foto og video: Lene Wyke
Hvad gør et langsomt, simpelt, umoderne kamera, som tager uskarpe fotos, interessant? Hvorfor vinder Holga og andre plastickameraer stadig mere udbredelse, anerkendelse og kultstatus?
I en digital tidsalder, hvor kameraer bliver stadig mere sofistikerede, tekniske og automatiske, er det sjovt, udfordrende og forfriskende at ‘go low tech’.
Et fotografi taget med et plastickamera har et helt unikt udtryk. Hvad enten det er poetisk eller dramatisk, er det langt fra det perfekte billede, som skabes med et avanceret analogt eller digitalt kamera.
Derfor er Holga kameraet kult:
- Det karakteristiske sjove og skæve udtryk
- Uforudsigeligheden og den begrænsede kontrol over det fotografiske resultat
- Enestående effekter pga. lys-utætheder
- Variation i skarphed og høj kontrast
- Mørke hjørner
- Mulighed for dobbelteksponering og panoramafotos
- Fejl er kun godt
- Kameraets useriøse udseende åbner døre til mulige motiver
Den amerikanske fotograf Sandy Dyas fortæller om, hvorfor hun bruger et Holga.
Find inspiration til fotografering med plastikkamera
Sylvia Plachy er en flittig Holga bruger. Hun har i mere en 35 år fotograferet kendisser, almindelige New Yorkere og hverdagslivet i Metropolen til det gratis NYC magasin The Village Voice.
Fotografen Christopher James, arbejder ligeledes med plastickameraer. Han har skrevet bogen ‘The book on alternative photographic processes’. Bogen indeholder et kapitel om plastickameraer. Læs det her. Se også Michelle Bates bog ’Plastic Cameras: Toying with Creativity’.
Trendy designbutikker som Urban Outfitters forhandler plastickameraer. Her sælges både Holga, dets forgænger Diana kameraet og det sjove kamera Lomo, som tager 4 fotos ad gangen.
Upræcis fokusering og falsk lys giver spændende effekter
Fotos, som er ude af fokus, er mere reglen end undtagelsen, når der fotograferes med Holga. Kameraets plastic-objektiv og den simple afstandsindstilling (portræt, gruppe eller landskab) bevirker, at det er vanskeligt at kontrollere, hvad der er i fokus.
Hundefotografierne i denne artikel er alle optaget med en afstandsindstilling på portræt og en afstand fra kamera til hund på 50 - 100 cm. På flere af fotografierne er det dog objekter (træer og cykler), som er meget langt væk, der er i fokus.
Hunden Monnie. De lyse pletter skyldes lys-utætheder i kamerahuset
De 2 lyse pletter på fotografiet af Monnie er et eksempel på, hvordan tilfældige utætheder i kameraet lukker lys ind og skaber en effekt, som understøtter motivet. De lyse områder, som næsten ligner horn, gør fotografiet intenst og får Monnie til at se endnu mere bister ud.
Læs også: ‘Apps eller Analogt – kult fotografering i en digital tid’.
Historien om Holga
Et kamera af plastic var tidligere noget, man gav til børn, fordi det det var simpelt og billigt. Holga kameraets forgænger, Diana kameraet, var et kamera, som kunne vindes i et omrejsende Tivoli.
Holga, et kamera af 100% plastic
‘Ho Gwong’, som betyder ‘meget lyst’, blev født i Hong Kong i 1982. Kameraet blev hurtigt omdøbt til det mere vestligt klingende navn, Holga.
Holga kameraet er en billig løsning, hvis man vil prøve kræfter med analogt mediumformat fotografi. De mere avancerede og kendte mediumformat kameraer som Hasselblad og Rolleiflex er betydeligt mere bekostelige.
Læs også ‘Hasselblad kameraet er som skabt til portrætter og perfektion’.